Saturday, March 11, 2006

Phuket Trip - Day 1

Pada 1 Mac arituh.. saya dan 5 org rakan2 telah berjaya menjejaki dan menakluki Phuket.. ni lah 1st time kitorang bercuti ke luar negara bersama2..

pada pagi tu group kami pecah dua.. team A - saya, hilmi, shahman gerak dr umah saya di shah alam manakala team B - lynn, sharman, ery gerak dr hillpark.. team A cam biasalaa musti sampai dulu.. dalam kol 10 camtu kitorang dah sampai pastu check in n jalan2 kat klia.. team B bgn lambat seperti biasa dan timing cam nak naik bas kuantan-kuala terengganu ekspress.. masa kitorang sampai klia tu diorang tgh bersuka ria bfast kat bangsar.. pastu bila otw ke klia tu bole terlepas exit.. kami dr team A tetap akan meneruskan perjalanan tanpa diorang hahaha.. kalau diorang terlepas laa.. nasib baik diorang ni ngam gak aa sampainya.. sampai je KLiA tu nak gi carik rokok la plak dah kene naik train gi belah sana... tapi papehal pun kami ber-6 tetap selamat naik flight.. takde yang kene tinggal.. departure time - 1245..

flight yg kitorang naik ni kecik je tp yg boring tu sterwardess sorg je.. takleh nak ambitious lebih2 haha.. dahlaa seat belakang sekali.. takde tingkap nk jenguk ke luar.. mmg layak pun kitorang duk situ.. nama pun tiket free... sampai kt phuket dah tak igt kol bape tapi flight tu dalam 1 jam 10 minit je kot..





kuar airport terus kitorang naik van.. sewa dalam 1000 baht kot.. suh anta gi bang la road, patong (ni kira tpt plg happening kat Patong).. sempat lagik driver van ni cuba utk mempolitik kitorg.. singgal kt satu agent nih n promote hotel diorang.. btw kitorang gi sana mmg tak book hotel pun.. main langgar camtu.. n tak abis2 nak promote hotel diorang nih.. dahlaa sorang tu cun.. goyang sket.. tp disebabkan ketua lawatan aka ery berkeras.. ku keraskan jua hatiku ini..



then perjalanan pun diteruskan.. yg celaka nya si driver ni drop kitorang kat hotel tu jugak.. ada laa 2-3 org bell boy yg mengalu2kan kedatangan kitorang nih.. kitorang buat tak paham terus blah.. mencari tpt perlindungan lain.. dan juga pegi menukar duit.. cam aku ni dalam wallet adalaa dalam 500 baht je.. (dalam RM50.. utk panduan seterusnya.. kalau nak convert baht.. RM1 = BHT10).. lain sume bawak USD sebab lagik untung tukar camtu.. kat sini USD tinggi.. untung laa sket...



jalan punya jalan (aku dah berpeluh giler nih.. panas plekkk) jumpa la satu hotel ni.. BHT500 satu malam.. takde aircond.. aku pun ok je since bukan nak tido sgt pun kan.. so on laa.. ok gak hotel nih.. yg jaga sume peramah.. bawah ada tpt main pool.. fussball.. bar.. kira oklaaa... kitorang pun mandi2 siap2 pastu terus kuar pusing2.. dgn berjalan kaki.. pegi laa kat area stadium muay thai dia tuh... pastu kat area2 bang la road.. survey2 tpt apa yg patut.. pastu gi jalan2 di pantai.. balik lepak kat bawah hotel.. aku ngan lynn pun terasa lapar lalu terus meng'order' kat situ jugak.. budak2 ni ntah ke mana ntah.. kat hotel tu kira dia bole amik order pastu gi kat kedai tapau laa.. kami order ikan siakap sweet n sour n tom yum kun.. sedap gile.. tp rasain laa.. 2 org makan BHT580.. wahh terkena jap.. tapi takpe dapat makan makanan yg best... pastu terus aku layan gersang gi main pool ngan wanita2 penjaga hotel.. main pool saja tau.. takde yg lebih2.. koneng lak gi layan fusball..




abis main pool naik atas mandi manda terus bersiap... turun bawah tgh lepak2 sekali ada sorang swedish ni tegur so sembang laa ngan dia.. nama dia Rikardo.. dia ni akan menjadi aset penting gak dalam ini wayang hehehe.. malam tu cam biasa jalan2 tgk 'keindahan' patong di waktu malam.. pastu gi layan live band sat.. org kata kat situ glamer so gi la ngk apa yg glamer sgt.. tp sbb kitorang terawal so takde org sgt.. band pun cam biasa je.. takde apa yg menarik.. abis aktiviti di malam hari balik hotel lepak kat bawah tu cam biasa sembang2 minum2 dan yang sewaktu dengannya.. habis laa hari pertama... ehh sat.. ada satu nota penting lupa diselitkan di sini.. masih igt lagik bilik kami yg tiada ber'aircond'.. ? naik atas masuk bilik.. wahhh panas plek... haba lain macam.. takleh tido.. kene laa sembang kat luar bilik tuh.. nasib baik angin sejuk... sembang2 sampai kol 4am.. nak kasik sejukkan badan sambil menikmati permandangan diluar sana.. mmg kat sini sume mat saleh tidak akan balik dgn tangan kosong.. mesti ada pompuan thai yg ikut diorang.. menurut sorang mat salleh yg telah di interbiu oleh budak2 nih tadik.. ayat dia lebih kurang camni laa "all girls in phuket are available".. haha.. tp mmg kene ada duit laa.. diorang pun aku rasa carik duit cara camtu kot.. mm lantaklaa.. yg penting utk hari esok kami sebulat suara mau tukar bilik yg ada aircond.. tak tahan nih.. biarlah taruk duit lebih sket janji nak tido selesa..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home