Friday, December 30, 2005

Live in KL


cite hari ni dimulakan dengan pengembaraan saya bersama k own waktu lunch time tadi.. niat utk pegi amik gitar yang telah dihantar servis last week tapi bila tanya tak siap2 (yes guitars pun harus di'service'.. just like cars but not like men).. dah la quote mahal giler.. yelaa dah anto pun kat antara kedai yg terfemes kat kl ni.. aa btw gitar saya tu namanya IBANEZ GIO.. gambar atas tu laa gambar gitar tu.. diambil menggunakan teknologi O2 XDAIIs.. kalau yg k own punya namanya IBANEZ RG Series.. dia claim lagik power tapi bila kat bentley takde pun gitar sejenisnya.. penuh ngan GIO je hahahaha...

kol 12.45 baru k own sampai lobi ofis saya.. lambat gile.. saya dah lebam tunggu kat bawah tu.. nasib baik jem tak teruk sgt kat kl.. managed to reach bukit bintang around 1.20pm.. pastu terus laa pegi ke bentley music.. masuk je terus naik tingkat 2 kat tempat servis.. nasib baik dah siap kalau tak mau kena maki kat situ gak diorang ni.. pastu turun bawah pegi test gitar.. oklah sume dah best.. bole lah ahad ni test gitar.. tora pun nak test gitar baru dia yang nawak beli kat US..

pastu saya pusing2 laa dalam kedai tu.. tgk guitars, effects, pick amp dll lagik.. tetiba k own hilang.. "celaka mamat ni besar camtu pun bole hilangkan diri ke..?" saya pusing2 satu kedai takde so lepak luar jap laa hisap rokok.. mana tau k own ni tunggu kat luar.. mmm sekali takde gak.. lantak ko laa.. saya pun layan laa perasaan.. biasalaa hisap rokok kene ada feel sket baru best hahah.. tetiba perasan satu van park depan bentley nih.. ada tulis Peterpan LiveInKL.. pastu baru teringat peterpan punya konsert minggu ni tapi tak dapat nak pegi coz malam tu ada wedding jai pastu kitorang nak jamming plak...

pas abih smoke call k own tanya kat mana rupanya dia kat atas tgh usha stick drum.. rapu plak mamat nih.. masuk laa kedai usha lagik apa yg ada.. rapu jugak la sket pegi pilih pick ngan k own.. aku beli dua.. seperti gambar di bawah ni .. dua2 ibanez satu yg steve vai punya satu offspring.. (own aku tak bole nak kencing laa.. jadik cam AC Mizal lak rasanya haha)..


gi kaunter bayar.. aku tgk muka k own dah lain macam.. macam nak berak ada.. cam nak cakap something pun ada.. rupanya dia nampak abg2 bodyguard pakai baju konsert peterpan.. aku tak suspect apa2 laa sbb kat luar tadik aku dah nampak van ngan org yg pakai baju CREW.. rupanya kat bentley tu ada PETERPAN.. tgh2 test gitar kat situ.. saya ngan k own cam tak cam sgt sbb cam ariel je ngan andika (yg main keyboard).. yg lain haram tak perasan.. tapi mmg diorang laa.. 2 gitarist peterpan kat situ.. wah amik gambar letak dalam blog pun ok gak tapi k own tak kasik saya jakun sgt.. (oi own ni artis indon laa bukan senang nak jumpa.. kalau artis malaysia aku takdelaa jakun nak amik gambar.. kat disko bersepah hahaha)...

pastu hati dah tak keruan.. kang kalau tegur takut salah org laa.. maklum laa tak cam sgt.. tapi saya berani confirm laa 99% mmg diorang.. pas abis bayar blah ngan k own camtu je.. (demm.. patut mintak signature kat gitar aku tak pun kat beg gitar ni hah.. baru glemer)..


pas chow tu lepak makan kat kenny rogers.. layan awek lalu lalang di bukit bintang.. mmg ramai laa.. k own paling byk usha sbb dia mengadap mall saya mengadap jalan.. :( abis makan terus balik.. masuk ofis kol 3.. ngan gitar2 angkut naik ofis sbb kunci kete tertinggal kat atas so ketatkan laa muka ini org duk usha je asal laa mamat ni time keje ngan gitar sume..
oklah itu saja cite.. nak kol 5 dah ni.. time to go home.. byeeeeeee...


Thursday, December 29, 2005

How are your Maths?

From a strictly mathematical viewpoint it goes like this:
What Makes 100%?
What does it mean to give MORE than 100%?
Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?
We have all been to those meetings where someone wants you to give over 100%.
How about achieving 103%?
What makes up 100% in life?
Here's a little mathematical formula that might help you answer these questions:

If:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
is represented as:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Then:
H-A-R-D-W-O-R-K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

and
K-N-O-W-L-E-D-G-E
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

But,
A-T-T-I-T-U-D-E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

And,
B-U-L-L-S-H-I-T
2+21+12+12+19+8+9+20 = 103%

AND,
look how far ass kissing will take you.

A-S-S-K-I-S-S-I-N-G
1+19+19+11+9+19+19+9+14+7 = 118%

So, one can conclude with mathematical certainty that...
While Hardwork and Knowledge will get you close, and Attitude will get you there,
it's the BullShiT and Ass kissing that will put you over the top.

Thursday, December 08, 2005

a trip to remember..

mmm saja je aku pakai tajuk tuh hehehe.. trip gi penang tu bole je dilupakan begitu
saja.. lainla kalau ada aksi "pi seberang sat"...


meh nak cite sket trip to penang weekend arituh... kekuatan kami 3 kereta..
team baik - k own, amin encem n matnor feat wawa..
team jahat A - lynn jakpar, zool, doey moey n bertie...
team jahat B (paling jahat dalam sume) - pati, sahik yg nakal n ery

team jahat B gerak dulu.. jumaat malam dah gerak kerana mengikut nafsu yg robust
sekali.. details perjalanan tak dapat direkodkan (mungkin kerana ada sesuatu yg cuba
disembunyikan oleh mereka).. malam tu diorang tido umah TES.. budak jenan..


keesokan paginya.. team jahat A yg diimbangi oleh team baik memulakan perjalanan..
kejadian markup memarkup telah terjadi seawal bangun tido... namum perjalanan tetap
diteruskan dan kitorang bertemu di perhentian rawang... (kejadian mark up pertama
dimenangi oleh team baik)


sesampainya di sana.. team jahat A dah dapat tempat duduk n kami yg baik hati nih terkontang kanting mecari tpt berteduh.. nasib baik pastu jumpa meja kosong belakang diorang terus aku duduk... k own masih mundar mandir mencari makanan (ni mmg lama plek laaa).. pastu ada makcik nak tumpang duduk.. memandangkan kekuatan kami 3 org je lalu aku pun kasik la makcik tu duduk (dan cakap ada satu kosong saja).. pastu aku pun mula laa mencari makanan (k own masih lagi mundar mandir mencari makanan).. aku pun memesan la nasi goreng n telur mate... pastu balik ke tempat tadik.. alangkah terkejutnya aku pabila melihat meja tadik dah dipenuhi sanak sedara makcik yg tumpang duduk tadik... "robust makcik nih" getus hati kecilku.. aku pun menunjukkan muka kesian nak makan tapi takde tempat tapi makcik tu buat tak paham.. (kejadian mark up kedua dimenangi oleh makcik robust yg takde naluri keibuan).. aku yg membawa nama team baik ni pun buat tak tau je laa (takkan nak halau org dr meja kan.. aku ni kan baik dan bersopan santun dgn org tua.. sesuai dibuat menantu)..lalu aku pun suh laa lynn jakpar bangun "hisap rokok berdiri pun bole" hehehehe.. nasib baik meja sebelah ada org chow terus aku duduk ( k own masih lagi mundar mandir mencari makanan.. agaknya carik kedai yg jual ayam golek seekor)... tapi last2 datang bawak pau je.. tension tol aku... kat rawang tu ada laa sikit sesi bergambar.... pastu perjalanan diteruskan... aku bertindak sebagai driver utk team baik.. matnor awal2 dah tido (nak balas dendam trip kuantan aku ngan k own tido all the way hahahaha)...


kisah dalam perjalanan tak payah cite laaa.. kisah perbincangan matang pun tak payah citer laa.. cuma sepanjang perjalanan tu aku duk kene cucuk ngan lynn je laa.. letihhh... dan dgn kekuatan enjin v6 kami pun meninggalkan rav4 itu terkontang kanting.. last2 diorang slow (celaka ada speed trap taknak bgtau... own.. halalkan ye
ehh hahahahaha)...



sampai exit sg petani (U) kol 12.15 (lebih kurang laa aku tak igt exact time).. team baik sampai dulu pastu team jahat A (team jahat B tak joinG lagik sbb diorang nak check in hotel dulu (robust!!))... aku masa pas penang tu dah pasang auto cruise @60kmh memandangkan kejadian mark up ni amat besar peluangnya utk terjadik... dah call ted n ira kol 11 lagik cakap 12.30 jumpa kat exit..matnor dah call wawa cakap kitorang dah sampai.. so kitorang pun jadilah penunggu kat exit tuh.. panas plekkkk... tunggu punya tunggu punya tunggu... tak sampai2 lagik... mmg kene markup dah nih... dahlaa sume org tak tau umah borne to be yuppy tu kat mana... mmm doe pun call tmat utk dapat direction.. tmat masa tu tgh otw lagik.. sesi bergambar pun berlangsung laa kat sini.. diselangi lawak jenaka mengenai matnor yg akhirnya panas membara (derass panahhhh!!).. akhirnya setelah berpeluh menunggu (dr duk tunggu kat luar dah tak tahan tunggu dalam kete.. ) ted pun sampai dulu... (sukacita dimaklumkan masa ni tmat n family dah sampai kat umah borne walaupun kami yg sampai exit dulu..) wawa tak sampai2 lagik... kawan kita yg smart dan bertubuh sedap tu bagaikan cacing kepanasan laa.. duk dalam kete takleh duk luar kete takleh.. selang 10 minit kot satu van yg dipenuhi ashkar2 melayu diraja pun sampai.. akhirnya kesemua org dah ada.. (kejadian markup ke3 dimenangi oleh wawa).. so bergerakla kami ke umah bon walaupun tak tau jalan sgt.. tp sampai gak...(aduh panjang lak aku tulis.. letih rasanya nih)..

mmm kejadian n peristiwa kat umah borne takyah cite la kan.. standard org kawin laa.. tapi makanan best terutama ayam goreng dia tuh.. kitorang siap tambah lagik tu.. pastu geng team jahat b sampai (feat nun ya nun ya).. pastu sesi bersembang n mengondem.. pastu sesi bergambar.. pastu balik la kot... kitorang pun bergerak laa ke penang utk check in hotel.. (utk makluman hotel yg kami menginap nih bernama hotel oriental..bilik kecik RM75nett bilik besar RM115nett..)
sesi mencari hotel ni pun satu hal gak.. team jahat B je yg tau sbb diorang dah check in tapi diorang tak gerak sekali (kan nih geng robust..) so aku pun call laa sahak utk tanya direction... (mmg senang gile direction ko tuh hak).. berbekalkan pengalaman ketika buat program anak yatim n pengetahuan k own mengenai pulau pinang.. kami pun berusahalaa mencari jalan..(opss lupa nak cakap kami ke pulau naik feri.. tol RM7.70.. team baik kat atas team jahat A kt bawah.. kat sini pun sesi bergambar terjadik tapi k own takde sbb dia malas nak turun!!)...

carik punya carik (sahak cakap kat komtar tu nnt jumpa jalan burma masuk kiri)... kitorang dah tawaf komtar cukup tujuh kali hahaha.. zool masa tawaf tu aku tak tau laa dia niat apa tapi aku dgr2 doey niat kalau bole nak kawin awal.. punyalah kecik signboard jalan burma tu tapi last2 jumpa gak then kitorang pun sampai la kat hotel...kekuatan hotel:-

bilik besar - lynn jakpar, zool, doey moey, bertie, k own (chubby baby) n amin encem..

bilik kecik - TEAM JAHAT B aka geng robust n nakal..

bilik kecik - nama yg tidak disebutkan di atas kekekekeke....

blom sempat nak tido zool dah bising ajak main jet skit n paragliding(betul ke aku eja nih hehehe).. lalu dgn kekuatan baru..team baik - k own, amin encem, sahikteam jahat A - kekal ngan posisi masing2...kami pun menuju ke batu feringgi... team jahat A jalan dulu team baik nak isi minyak jap.. pas abis isi minyak kami terima panggilan.. team jahat A nih berhenti makan laksa kat tepi jalan.. mmm sempat lagik.. sampai je kitorang kat sana .. aku tgk zool dah muka lain macam kekekekee... "sempat ke tak sempat nih" cakap zul didalam hati.. dahlaa laksa lambat gile last2 bila tgk jam mmg tak sempat pun .. abis makan dah nak kol 7 hahaha.. nasib baik ada santapan rohani sket kat tepi pantai nih hehe...


pas abis makan kitorang gerak laa gi batu feringgi layan pasar malam kat situ.. mmg best laa.. patut uptown buat camni tp nak buat camne market diorang sume rempit.. so bermacam2 barang n buah tangan kitorang beli kat situ...dvd RM4 cd lagu RM4 dan macam2 lagi laa... (macam2 adaaa)... pastu kitorang chow balik hotel..

sampai kat hotel diorang nih bising lak suh mandi.. nak gi makan.. aduhhh tak penah sempat nak lelap mata langsung... siap2 pastu kitorang decide nak makan kat line clear (one of the famous place for nasi kandar).. nasib baik masa nak gi tuh ego lelaki kitorang nih kurang sket (pada mulanya taknak tanya.. setakat jalan kat penang nih mmg bole carik sendiri).. pastu tanya laa kat pakcik jaga parking tuh.. laaa.. rupanya line clear tu sebelah je hotel kitorang.. mmm jalan kaki dekat plekkk.. nasib baik ego kurang kalau tak naik kete pusing2 laa carik tempat tuh... abis je makan kitorang pun pusing2 la bandar penang (ada yg ngan kete ada yg jalan kaki je) abis pusing2 tu
kitorang pun balik tido.. yelaa sume kepenatan...

acara pagi aku tak join tapi dgr2 cite diorang pegi bfast kat line clear lagik... pastu tgh hari ada sket perselisihan pendapat sama ada nak gi wedding kat umah leen (borne) or makan kandar lagik.. discuss punya discuss.. kitorang decide utk makan nasi kenduri lagik... pastu balik pulau semula jalan2 n bermain di tepian pantai.. tp yg leceh nya
umah leen nih bukan kat pulau so kitorang pun menyeberang utk pegi umah leen nih.. (dalam kejadian nih ted telah memenangi acara markup seterusnya ketika upacara menaiki feri dari pulau).. dan sesi bergambar berjaya diadakan lagik...
so wedding kat umah leen pun seperti wedding2 yg lain.. tp kitorang sampai awal dr pengantin.. kat situ pun kitorang diskas samada balik terus or balik pulau.. keputusan akhirnya dicapai so kitorang decide utk gerak balik kl... team jahat B tak balik lagi kerana kerobusan mereka..
perjalanan balik takde pape yg menarik sbb aku tido je... k own yg drive hari lak hujan mmg best laa.. tp k own nih mmg sukati dia je bawak kete.. masa tu hujan lebat dia bole hisap rokok (tingkap bukak sket) sambil bawak laju.. mmmmmmm jgn auto cruise doh k ownn..

next perhentian kat tapah lepak kat dunkin donuts... baru aku perasan takde sesi bergambar kat sini.. hmmmmm ke aku yg ditinggalkan... pas abis makan balik laa.. masing2 ngan perjalanan masing2 k own anta aku n matnor feat wawa kat umah aku shah alam...

itu saja la cerita trip ke penang weekend lepas.. byk lagi bole cite tapi malas laa tulis panjang2.. semoga bertemu di hari yg lain.. adios...

p/s : tahniah kepada en borne n puan leen.. semoga berbahagia hingga ke anak cucu

Wednesday, December 07, 2005

da' bomb

alo sume.. cite hari ni dimulakan dgn berita gempar mengenai bom.. aku tak sure sgt cite pasal ni sbb tgh tido kat rumah.. ngantuk giler disebabkan aktiviti malam tadi hehe (boss.. kalau terbaca anak buah mu ini mohon ampun).. so cite ini adalah hasil dr info yg di gather2..

pihak sekuriti plaza pantai (yg sebelah menara telekom yg indah ini) mendapat panggilan dari org yg claim dia dari JI.. mengatakan ada bom yg diletakkan sama ada di plaza pantai atau menara telekom... so depa ni pun lodge la police report... pastu kitorang punya CC (abg usop) dapat tahu pasal ni dan bgtau staff kat office kitorang (aku masih dibuai mimpi dan kenangan malam semalam) tp abg usop call aku buat tak tau je kekekekeke..

so staff erms n ehrms pun berkumpul lah kat lobi... yg peliknya kitorang je yg ada sbb diorang tak kecoh pasal mende nih.. so pastu datang laa polis dan juga unit K9 (yg anjing pengesan tuh).. n pastu dapat tahu plak HQ TNB kat bangsar pun sama.. dpt panggilan pasal ancaman bom nih.. dan tiga2 building kt hq dah evacuate.. kitorang kat menara nih je yg tak kecoh2 lagik... cite seterusnya tak sure sgt tak abis update memandangkan aku tgh lena diulit intan...

pastu kol 1.30 aku call laa abg usop dia pun cite laa.. aku cakap biar betul.. pastu org tua nih bukan bole caya sgt.. aku call bebal.. pun sama.. aku tak caya lagik.. aku call ery.. pun sama gak tp 3 org ni bukan bole pakai sgt.. hahaha.. pastu aku pun balik ofis selepas menjamu selera kat pakcik misai.. kat lift jumpa choy hoon, mai and mei heong.. diorang nak chow.. rupanya nak ada fire drill la plak... tp yg haramnya diorang nih tak bgtau cakap nak chow je.. aku rasa bersalah laa kan sbb pagi dah takde kat ofis lalu aku menggagahkan diri naik gak.. ini kalau fire drill mau bengkok lutut aku.. dulu dah penah kena dr tingkat 42 sampai ke -1.. uish terketar2 kaki turun tangga.. nak hilang tu makan hari gak laa... skang tingkat 30 ok kot.. alhamdulillah takde apa.. so far skang dah nak kol 4 keadaan masih aman....

hari ni nak beli kol 5 sharp sbb mlm ni tido shah alam.. kepada yg tak tau gua dah pindah shah alam kat seksyen U10 (hulu gak la tp nak buat camne itu je yg termampu).. skang duk sorang boring ada gak tp yg best nya privacy laa.. kita sorang je dalam umah tu hehehe..

akhir kata dr hamba semoga bertemu di lain cerita.. babai...

Friday, December 02, 2005

Ka Ching

ntah camne lagu ni duk melekat dalam kepala aku lak...
kepada yg paham.. silalah mendalami lirik lagu nih hehehe

Shania Twain - Ka-Ching
We live in a greedy little world--
that teaches every little boy and girl
To earn as much as they can possibly--
then turn around and
Spend it foolishly
We've created us a credit card mess
We spend the money we don't possess
Our religion is to go and blow it all
So it's shoppin' every Sunday at the mall
All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store
[Chorus:]
Can you hear it ring
It makes you wanna sing
It's such a beautiful thing--Ka-ching!
Lots of diamond rings
The happiness it brings
You'll live like a king
With lots of money and things
When you're broke go and get a loan
Take out another mortgage on your home
Consolidate so you can afford
To go and spend some more when
you get bored
All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store
[Repeat Chorus]
Let's swing
Dig deeper in your pocket
Oh, yeah, ha
Come on I know you've got it
Dig deeper in your wallet
Oh
All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store
[Repeat Chorus]
Can you hear it ring
It makes you wanna sing
You'll live like a king
With lots of money and things
Ka-ching!